Powszechne stwierdzenie, że zdrowe odżywianie jest drogie jest niczym innym jak mitem. Owszem, zdrowe produkty mogą być drogie, bo jeśli spojrzy się na ceny egzotycznie brzmiących, modnych produktów, często dodatkowo opatrzonych etykietą „EKO” to faktycznie można tak myśleć. Jednak nikt nie powiedział, że jeśli zdrowa dieta musi być bogata w te produkty. Wręcz odradza się ich stosowanie, ponieważ na rodzimym rynku można znaleźć szereg wartościowych i pełnych zdrowia produktów. Kasze, siemię lniane, orzechy, sezonowe warzywa i owoce wcale nie kosztują zbyt wiele, a można wyczarować z nich pyszne i zdrowe obiady. Miłośnicy zup, z pewnością docenią krupnik gotowany na bulionie warzywnym. Gotuje się go podobnie jak tradycyjną wersję, jednak mięso zastępuje się porem, pietruszką, marchewką, czosnkiem i cebulą. Miłośnicy „czegoś na słodko” z pewnością będą zajadać się kaszą jaglaną zapiekaną z jabłkami i cynamonem. Jak przygotować taką zapiekankę? Na przygotowaną formę wykładamy warstwami na przemian ugotowaną kaszę jaglaną i podduszone jabłka z cynamonem. Do jabłek można dodać kilka łyżek miodu, aby zniwelować ich kwaśny smak.