Czekolada to jeden z najbardziej lubianych słodyczy. Z bakaliami, nadziewana, mleczna – ludzie kochają ją pod każdą postacią, ale czy każda z nich jest zdrowa? I czy w ogóle czekolada może być zdrowa? Oczywiście, że tak! Należy jednak pamiętać, żeby wybierać czekoladę gorzką o dużej zawartości kakao. Zawiera ona bowiem dużo magnezu oraz flawonoidy, które hamują rozwój komórek nowotworowych, zapobiegają cukrzycy oraz chorobom serca. Jedzenie gorzkiej czekolady poleca się osobom, które narażone są na intensywny wysiłek fizyczny, bądź umysłowy. Dodatkowym urozmaiceniem czekolady mogą być bakalie i orzechy, które również korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Należy jednak pamiętać, że czekolada to wciąż skarbnica białego cukru, więc nie należy przesadzać z jej jedzeniem. Optymalną ilością będzie jedna tabliczka tygodniowo. A co z czekoladami mlecznymi i białymi? Wszystko jest dla ludzi, więc nie należy ograniczać się tylko do czekolady gorzkiej. Jej mleczne i białe warianty też są dopuszczalne od czasu do czasu. Jednak należy nadmienić, że biała czekolada nie posiada ani grama kakao, więc co do zasady nie powinna nosić miana czekolady. Jest to też najmniej zdrowy wariant tego słodyczu.