Wiele osób twierdzi, że zachowanie zdrowej i dobrze zbilansowanej diety w momencie gdy ma się na głowie rodzinę, pracę, dom i jeszcze psa, jest kompletnie niemożliwe. Oczywiście jest to mniemanie fałszywe. Dla chcącego nic trudnego – jak mawia stare przysłowie. Istnieje wiele sposobów na zachowanie zdrowej diety, nawet w miejscu pracy, gdzie nie ma się dostępu do własnej kuchni, a przerwa na jedzenie jest bardzo krótka. Jak zatem zdrowo i smacznie odżywiać się w pracy? Po pierwsze należy zapomnieć o tzw. „jedzeniu na telefon”. Dlaczego? Firmy cateringowe często oferują dania źle zbilansowane i niezdrowe. Warto nosić do pracy posiłki wykonane własnoręcznie poprzedniego dnia. Jeśli nie ma się ochoty poświęcać dodatkowego czasu na ich przygotowanie, można ugotować więcej porcji obiadu, przełożyć do „lunchboxa” i zabrać go ze sobą następnego dnia do pracy. Warto również nosić ze sobą zdrowe przekąski, które pomogą przetrwać czas między kolejnymi posiłkami. Mogą to być suszone owoce, czy też orzechy.